ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΟΚΑ & ΠΑΣΥΠΚΑ

Αθήνα, 18/05/2022

 

Επίσκεψη Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων και Πανελλαδικού Συνδέσμου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων στο Υπουργείο Υγείας

 

Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κ. Αθ. Πλεύρη και τον Διευθυντή του γραφείου του κ. Δ. Κοντό, είχαν στις 17/5, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΠΚΑ κ. Γρ. Μούσιος, ο Πρόεδρος της ΕΟΚΑ κ. Χ. Γερώνυμος και η Γενική Γραμματέας της ΕΟΚΑ και Αντιπρόεδρος του ΠΑΣΥΠΚΑ κα Κ. Θεοδωρακάκη.

Στη συνάντηση που διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, συζητήθηκαν τα κυριότερα θέματα που απασχολούν τον χώρο των ατόμων με βαριά κινητική αναπηρία. Μεταξύ αυτών τα θέματα που σχετίζονται με:

-τον ΕΟΠΥΥ (ΕΚΠΥ, δημιουργία ξεχωριστού κωδικού για τα αποζημιούμενα, αλλαγή του αρ. 61 , αυξήσεις των τιμών αποζημίωσης για τα βοηθήματα-εργαλεία ζωής των ατόμων με βαριά κινητική αναπηρία κ.α.). Εδώ εκφράστηκε και η αντίθεσή μας στην απόφαση κατάργησης εκπροσώπησης του αναπηρικού κινήματος, στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ.

-την κάλυψη των ανασφάλιστων ατόμων με βαριά κινητική αναπηρία, σε ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

-το αίτημα εξαίρεσης των ανασφάλιστων με βαριά κινητική αναπηρία, από την υποχρέωση να πηγαίνουν σε δημόσιες δομές Υγείας, για τη συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων.

-την εξασφάλιση προσβασιμότητας στα δημόσια νοσοκομεία (ένας προσβάσιμος θάλαμος ανά κλινική, κρεβάτια, φορεία και εξεταστήρια αυξομειούμενου ύψους κ.α.)

-την ενίσχυση των δημόσιων δομών αποκατάστασης.

Τόσο ο Υπουργός όσο και ο Διευθυντής του γραφείου του, άκουσαν τα αιτήματά μας και δεσμεύτηκαν ότι θα είμαστε σε άμεση επικοινωνία, ώστε να βρεθούν τρόποι για την ικανοποίησή τους.