Για την επίτευξη των στόχων του, και πέραν των Κοινωνικό – Συνδικαλιστικών υποχρεώσεων προς τα μέλη του, λειτούργησε 18 τμήματα, με αντικείμενα που συνοπτικά εμπεριέχονται στις εξής ενότητες:

ΤΜΗΜΑ ΜΕΛΕΤΩΝ:

Επιστημονικές Μελέτες, Εισηγήσεις στις αρμόδιες αρχές για την επίλυση προβλημάτων: Οικονομικών – Κοινωνικών – Ποιότητα ζωής των Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα.

Όπως: Προσπέλαση στο δομημένο και Ελεύθερο Περιβάλλον, τροχαία ατυχήματα, Κέντρα Μονάδες Αποκατάστασης, Αυτόνομη Διαβίωση, Επιδοματική Πολιτική, Εργασία, κ. τλ.

ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

  1. Ομιλίες κοινωνικού, ιατρικού, ιστορικού, και θρησκευτικού περιεχομένου.
  2. Παρουσίαση νέων τεχνολογιών για αυτοεξυπηρέτηση, εργασία, σπορ κ.τ.λ με βιντεοταινίες ή έντυπα.
  3. Ξένες γλώσσες.
  4. Βιβλιοθήκη.

ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΕΧΝΗΣ

  • Θεατρική Ομάδα
  • Ομάδα χορού με αναπηρικό αμαξίδιο
  • Χορωδία
  • Ομάδα ζωγραφικής-αγιογραφίας
  • Χειροτεχνία

Τα καλλιτεχνικά τμήματα του Συνδέσμου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων, με συνεχείς δράσεις (Εκθέσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, συμμετοχή της χορωδίας σε διάφορες εκδηλώσεις, κ.α.) ανέδειξαν τις δυνατότητες και ικανότητες των ατόμων με κινητική αναπηρία.

ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ:

Ομάδες: Στίβου, Κολύμβησης, Σκοποβολής, Τοξοβολίας, Αγωνιστικού Χορού με αναπηρικό αμαξίδιο, Σκάκι, με δεκάδες διακρίσεις – μετάλλια Πανελλήνια – Πανευρωπαϊκά και Παγκόσμια. Το Αθλητικό του Τμήμα σήμερα λειτουργεί με αυτόνομη Διοίκηση με την Επωνυμία Α.Σ. «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ», σύμφωνα με το Ν.2725/99.