Χορεύοντας με αμαξίδιο

Το Τμήμα Χορού με Αναπηρικά Αμαξίδια ιδρύθηκε από το Σύνδεσμο μας το 1992. Έκτοτε, συμμετείχε σε πληθώρα χορευτικών εκδηλώσεων και γενικότερα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Επίσης συμμετείχε δυναμικά σε Πανελλήνια, Πανευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα και Κύπελλα «Χορού με Αναπηρικό Αμαξίδιο» στις κατηγορίες Latin – Standard Dances, κάνοντας συγκομιδή πολλών μεταλλίων (Χρυσών, Ασημένιων και Χάλκινων).

Ιδιαίτερα τιμητική ήταν η πρόσκληση ενός χορευτικού ζευγαριού στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Ναγκάνο της Ιαπωνίας το 1998, με σκοπό την επίδειξη του «Αγωνιστικού Χορού με Αναπηρικό Αμαξίδιο».

Η χορευτική μας ομάδα αποτελούνταν από άτομα με κινητικές βλάβες και μη. Τα μέλη της ομάδας συνυπάρχουν και συνεργάζονται, εξoμειώνοντας τη διαφορετικότητά τους με τη διαδικασία της προσαρμογής και προσαρμοστικότητας των ιδιαίτερων κινητικών χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων κάθε ατόμου.

Πιστεύοντας στη δύναμη του χορού ως μέσου ψυχαγωγίας, κοινωνικοποίησης, ομαδικότητας αλλά και προσωπικής φιλοδοξίας, καλλιέργειας δεξιοτεχνικών και φυσικών ικανοτήτων, επικοινωνίας και εξωτερίκευσης συναισθημάτων και αναγκών αξιοποιούσαμε κάθε δυνατότητα απόδοσης των διαθέσιμων σωματικών δυνάμεων.

Οι τροχοί του αναπηρικού αμαξιδίου μεταμορφώνονται σε «φτερωτά» κάτω άκρα και ο χορευτής διασχίζει και κατακτά τη σκηνή.

Η αναγκαιότητα καλής τεχνικής και χρήσης του αμαξιδίου, η καλή φυσική κατάσταση, το υψηλό επίπεδο εξάσκησης και συνεργασίας μεταξύ του χρήστη αμαξιδίου και του παρτενέρ του, απαιτεί τη συμβολή του καθενός με το συναίσθημα της προσωπικής ευθύνης για την καλύτερη καλλιτεχνική ερμηνεία και χορευτική απόδοση.

Ο χορευτής με το αμαξίδιο, εκφράζεται κινητικά μέσα από την ώθηση του αμαξιδίου σε διάφορες κατευθύνσεις με στροφές, κίνηση και σταματήματα ανάλογα με το ρυθμό. Ο κορμός και τα άνω άκρα αποδίδουν και εκφράζουν κάθε είδος μουσικής, εξωτερικεύοντας τα συναισθήματα της ψυχής.

Η επαφή με τον παρτενέρ μέσω των λαβών των χεριών δίνει τη δυνατότητα συνεργασίας και κινητικής απόδοσης σε χορευτικές φιγούρες. Θαυμάσια τα αποτελέσματα όταν «χορεύει» η ψυχή.

Πολύ δε περισσότερο όταν η δύναμη της ψυχής συνοδεύεται με μουσική που τη δυναμώνει και στίχους που την απογειώνουν.

Ευχαριστούμε όλους εκείνους που επί χρόνια στελέχωσαν το Τμήμα Χορού με Αναπηρικά Αμαξίδια του Συνδέσμου μας, τους αναφέρουμε κατ’ αλφαβητική σειρά, και ζητάμε συγγνώμη εάν ξεχάσαμε κάποιον, κάτι που σίγουρα δεν έγινε από πρόθεση.

Στο σημείο αυτό θα ήταν μεγάλη μας παράλειψη να μην αναφερθούμε την κα Γορανίτου Σταθούλα, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και Χορού, που χωρίς τη δική της παρουσία, εργατικότητα και δημιουργικότητα δεν θα είχαμε την τύχη να απολαύσουμε αυτό το θέαμα που ήταν συγχρόνως και ένα άγγιγμα ψυχής!!!

 ΧΟΡΕΥΤΕΣ

ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΑΔΑΜΙΔΟΥ ΑΘΗΝΑ
ΓΟΡΑΝΙΤΟΥ ΣΤΑΘΟΥΛΑ
ΚΑΛΟΓΕΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΚΑΛΥΒΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΚΙΤΣΟΥ ΝΑΤΑΣΣΑ
ΚΟΥΡΟΥΒΑΝΗ ΕΙΡΗΝΗ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
ΚΩΣΤΑΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΜΑΡΕΝΤΑΚΗ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ
ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗ ΝΕΚΤΑΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ
ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΠΕΤΡΟΥ ΜΑΡΙΝΟΣ
ΡΑΠΤΗ ΤΖΕΝΗ
ΤΣΕΜΤΣΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ

 ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Α/Α ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΤΟΣ ΜΕΤΑΛΛΙΑ
1 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΧΟΡΟΥ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΑ ΑΜΑΞΙΔΙΑ  ΣΤΟ BOXMEER ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ 1996 1 ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ
2 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΧΟΡΟΥ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΑ ΑΜΑΞΙΔΙΑ  ΣΤΟ BOXMEER ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ 1997 3 ΧΡΥΣΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ

1 ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ

3 ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΧΟΡΟΥ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΑ ΑΜΑΞΙΔΙΑ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ 1997 1 ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ
4 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΧΟΡΟΥ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΑ ΑΜΑΞΙΔΙΑ  ΣΤΟ BOXMEER ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ 1998 1 ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ
5 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΧΟΡΟΥ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΑ ΑΜΑΞΙΔΙΑ  ΣΤΟ BOXMEER ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ 1999 1 ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ